Pierwszy taki lakier do paznokci: od razu schnie, a trzyma się bez najmniejszych uszkodzeń przynajmniej dwa tygodnie. Jest też wolny od typowej wady każdego lakieru: nie szkodzi paznokciom.
Shellac wymyśliła amerykańska firma CND (Creative Nail Design), po pięciu latach badań tworząc koncepcję „manicure hybrydowego". Hybrydowy - ponieważ łączy cechy klasycznego lakieru i żelu światłoutwardzalnego, nie ma natomiast ich mankamentów.Shellac schnie w okamgnieniu, nie odpryskuje, nie rysuje się, nie tworzą się smugi - trzyma się na paznokciu przynajmniej dwa tygodnie, zachowując blask i lustrzaną gładkość. Jest przyjazny dla paznokcia - nie zawiera formaldehydu, toluenu i DBP, barwniki są hipoalergiczne. Po dwóch tygodniach usuwa się go fachowo w gabinecie, bez szkody dla płytki paznokcia.
Na czym polega pełna i starannie wykonana procedura nakładania lakieru Shellac?
Manikiurzystka nakłada bazową, środkową (kolor) i wierzchnią warstwę światłoutwardzalnego żelu, każdą z nich utrwalając krótko pod specjalną lampą UV. Tajemnicą skuteczności manicure hybrydowego jest więc nie tylko receptura chemiczna poszczególnych żeli (prace nad nią trwały pięć lat), ale i firmowa lampa UV. Biofizyk dr Robert M. Sayre i fotobiolog dr John C. Dowody z amerykańskiej instytucji badawczej Rapid Precision Testing Laboratories, specjalizujący się w badaniach nad wpływem promieniowania UV, porównali nową lampę z wieloma źródłami promieniowania UV. Okazała się ona trzykrotnie bezpieczniejsza od najbezpieczniejszej kosmetycznej lampy UV.
- Specjalizujemy się w całkowicie naturalnej i bezpiecznej pielęgnacji urody, chcieliśmy więc zapewnić naszym klientom nieinwazyjną stylizację paznokci - mówi Anna Pikura. - Jednak zarówno klasyczny lakier jak i standardowy żel oraz metody ich usuwania niszczą paznokcie. Shellac to nowa epoka manicure. Docenią go busineswomen i inne panie, których paznokcie z racji zawodowych powinny wyglądać nieskazitelnie.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »